Galleri Suldalslågen

Tilbake til "Mine elver"
Til startsiden

Klikk på bildet for å se det stort og med tekst.

Stryk ved Lunde. Vakker høl ved Lindum. Danske Bo har fått storlaks på sluk. Innløpstrømmen til Smidjehølen som regnes blant de beste fluehølene i Lågen. Hvilebuer og gapahuker i ulike fasonger finnes på de fleste vald. Denne står ved Mohølen i Suldal.
Suldalslågen er som gin med en aning grønt. Mohølen i Suldal. Noen steder må du passere kuer for å komme til fiskeplassene, men de er fredelige dyr. 15 fot i klasse 10 - 11 og synkesnøre er høvelig redskap i Suldalslågen. Innløpstrømmen til hølen ved Kvæstad er en god ørretplass. Kvæstad heter retten på nordbredden. Slukfiskeren på andre sida fisker på Førland III.
Nederst på Kvæstad er det et bredt brekk som ender i dette stryket. Juvet er det eneste reelle vandringshinderet ovenfor Sandsfossen. Juvet sett nedover. I Skotihølen samler fisken krefter før den går opp fossen og gir seg i kast med Juvet. Agnar Berge sitter i Gapahuken i Skoti og funderer på fluevalget.
På monitoren i Gapahuken kan du se laksen komme opp i Skotihølen. Oversikt over Skoti. Brekket her er alltid hot spot. Ivrig: En telefonsamtale er ikke noe som hindrer Geir Grevstad fra å fiske. Per Bomann-Larsen speyer i Skoti. Ny pers! 11,4 kg, kroket i Skoti og landet i Sahara. Ikke rart jeg smiler.
11,4 kilo fordelt på 102 cm. En skikkelig kubbe. Portrett av en pen rugg. Flua i kjeften er den vanlige: "Helgarderingen" på enkelkrok 1/0. Skjæret: I hovedstrømmen på utsiden gikk laksen. Jeg måtte løpe rundt på innsiden mens backingen flerret mosen av fjellet. Sahara heter hølen nedenfor Skoti. Navnet kommer vel av sandstranda som er fin å lande storlaks på. Sølvblank og sprek mellomlaks (4,4 kg), tatt på Berge.
Lusa har ennå egglederen intakt, altså har laksen vært mindre enn ett døgn på elva. Den dype hølen ved Litlehaga er parkeringsplass for mye fisk, og på strekningen nedenfor tas det en del sjøørret. Storlaksen har tatt flua og velter seg i vannskorpa. Kampen er i gang. Laksen har parkert i ei smal renne tett ved land. Sliten nå. Han forsøker et siste utras, men holdes hardt.
Uten vann rundt kroppen hjelper det lite å sprelle. På tørt land er det bare å resignere. 7,8 kg ekte suldalslaks, merket fra klekkeriet på Ritland. Garaneset er mer kjent for godt sjøørretfiske enn for storlaks. Dette brekket er "hot spot" om natta. Bittelita øy i svingen ved Garaneset.
Trappene i Sandsfossen har gjort det lettere for særlig smålaks og sjøørret å komme opp i elva. Laksestudioet i Sandsfossen er verd et besøk. Fisken i "akvariet" står og venter på å bli sluppet videre opp gjennom trappa. Her lukes oppdrettsrømlinger og syke individer ut. Fisket under Sandsfossen er meget godt - og dyrt. Ikke mye rom for bevegelig fiske her, nei...
til toppen