Galleri Lygna

Til Startsiden

Klikk på bildet for å se det stort og med tekst.

Med den nye trappa på plass kan anadrom fisk gå helt opp til Lygne, forbi disse fine plassene ved Snartemo. En av de fineste hølene på den nye strekningen. Nedenfor dette brekket er det en lang strekning med strie stryk og fossefall. Her får laksen endelig hvile. Gysfossen er et seriøst vandringshinder, særlig på stor vannføring som her. Hølen under Gysfossen er en typisk oppsamlingsplass.
Slik ser Kvåsfossen ut når Lygna går med ca. 60 kubikkmeter i sekundet. Her kommer ingen laks eller ørret opp. I Kvåsfossen - Sørnorsk Laksesenter - kan du se laksen forsere trappa til øvre del av Lygna. 220 trappetrinn gjennom fjellet hjelper fisken forbi Kvåsfossen. Og trappa er effektiv! Laksesenteret troner høyt over stryket ned mot Havshølen. Øyna Camping er fiskecampen i Kvås.
Lavvo med beste beliggenhet. Switch 11,6 fot #8/9 er førstevalg for Lygnafisket. Standsmessig: Lavvoliv er bra, hytte nr. 3 er enda bedre! Innoset til Nodehølen er et godt sted å starte. Her har laksen tatt helt oppe under hvitvannet. Nodehølen i Kvås er en god fiskeplass. Asbjørn Stokkeland har vokst opp ved Nodehølen, og vet hvor disse står.
Bra brekk: Brekket ut fra Nodehølen er en het plass - også fra Vestsiden. Med 87 cm - omregnet til 6,7 kilo - er denne hakan suveren Lygnapers. Tatt på Helgarderingen og Switch #8/9. I andre enden av lista havner denne: Minilaks på 8 hekto! Lygnas Grand Old Man - Knut Kvås (92) kjører laks på brekket av Nodehølen. Bak ungdomshuset i Kvås, mellom Nodehølen og Lille Breihølen, ligger en gammelkjent fiskeplass.
Familiefiske i lille Breihølen. Store Breihølen fra vestbredden. Sandbanken i forgrunnen er perfekt for landing av fisk. Hetesommeren 2014 ga kun denne grilsen, tatt på Helgarderingen bundet i Kenya. Laksen bryr seg ikke om at proposjoner og farger ikke er helt etter boka. Nesten helt blank, og nesten 3 kilo - tatt i Vemestad. Rune Skullestad med debutlaks på 4,6 kilo etter en halv times fiske. Guiding i verdensklasse?
Blank hanngrilse på 1,8 kilo tatt på enhåndstang ved minivannføring. Nedenfor brua i Vemestad ligger flere fine høler. Sola står lavt. Det er tid for kveldsfiske. Smålaksen på 1,3 kilo skulle ut igjen etter fotografering, men gjenutsatte seg selv med dette sprellet. En kraftplugg på 3,3 kilo biter i gresset.
Kjetil Sjølingstad kaster tohånds på Vemestad Ny personlig rekord: Sjøørret på 3,2 kilo tatt midt på dagen 28. juli 2012. Som teksten på stolpen antyder: Denne strekningen ved Vemestad er spennende. Her kan du vade over for å fiske fra andre sida. - Men ikke på denne vannføringa! Den gamle riffletuben fikk sjansen en kveld ved Voilen.
Tuben takket for tilliten ved å gi meg den første rifflesvela jeg har tatt i Lygna. Tidlig morgen ved Voilen. Morgenstund har sølv i munn: Kl. 07.15 var kvoten på to smålaks fylt. Ned mot den store hølen i Vegge er vegetasjonen fjernet. Fint for bilturistene, men ikke for fisk som mister skjul og fiskere som må krangle seg gjennom kvisthaugene. På stor vannføring er det godt fluedrag gjennom den store hølen ved Vegge.
Brekket i Vegge er en klassisk sjøørretplass for nattfiske. Vegge: I den dype hølen nedenfor brua, står det gjerne stor laks. "Laksesteinen" heter denne, og inntil den står det ofte fisk. To fiskere ved Foss. Min første junifisk i Lygna ble en grilse på 2.0 kilo.
Mellom Foss og Kvelland. Her deler elva seg i flere løp. Kvellandfossen er det eneste seriøse vandringshinderet mellom fjorden og Kvåsfossen. Her er alt fiske forbudt. Strykene nedenfor Kvellandfossen byr også på fiskeplasser. Kenneth Bringsdal speykaster på den nederste strekningen. Aller nederst deler Lygna seg i mange løp mot Lyngdalsfjorden.
til toppen